Med en budget får du en överblick över hur din ekonomi kommer att se ut under den komma månaden eller året om det skulle vara så att du gör en årsbudget. Med en budget sätter man upp ett mål över hur mycket pengar man både vill och kan spendera på olika områden. Med en budget kan du t.ex. se hur mycket pengar du kommer ha kvar efter att du har betalat räkningar och andra livsnödvändiga kostnader. En budget kan både dra in alla dina utgifter men en budget kan också vara en planering över specifika utgifter, t.ex. om du ska ut och resa så kan du behöva lägga upp en budget för att se hur mycket pengar du har att röra dig på.

Du kan antingen själv lägga upp en budget eller så finns det också hjälp att få, det finns olika budgetrådgivningar runt om i Sverige som man kan vända sig till. Det viktiga är att man följer upp den när man följt den ett par månader eller så. Genom att man följer upp sin budget så kan man se vad man kan förbättra och på så sätt kanske lägga undan mer pengar till sparandet eller hitta på något roligt.

Hur gör man en budget?

Beroende på ditt slut mål så kommer budgeten se olika ut men en budget behöver inte vara så avancerad. Allt du egentligen behöver är ett papper och penna men det finns självklart budget mallar man kan ladda ner. Enklast blir det om du startar med att skriva upp dina inkomster och utgifter. Börja sedan med att lägga undan de pengar som du vet att du behöver betala, såsom t.ex. hyra och räkningar. Därefter kan du börja fundera på hur mycket du behöver och vill lägga på mat och andra utgifter.

För en mer detaljerad information och exempel på budget kolla på videon här nedan för.

tryck här för videon