Varför ska man spara?

Om du ska eller inte spara är helt upp till dig själv men det är något vi rekommenderar. Att spara behöver inte bara handla om att man sparar till en speciell vara utan man kan spara bara för att ha en säkerhet. Det kanske är någon månad du är sjuk hela månaden och inte kan ta dig till jobbet och då inte får in någon lön, det är då bra att ha lite pengar sparade så att du klarar dig bra ändå.

Hur sparar man?

Det är enkelt att bara spendera pengar utan att tänka sig för, det vet vi alla. Man köper sak på sak, kanske går ut och äter någon gång då och då, och sedan när man kollar på kontot inser man att pengarna är borta och man vet inte vart pengarna tog vägen.

Grunden till att komma igång med sparandet är att lägga upp en budget för varje månad. Genom en budget får du bra koll hur din ekonomi kommer att se ut under månaden. Beroende på om du bor hemma, bor ensam, har sambo, dina inkomster och utgifter så kommer din budget och sparande se olika ut och här nedan kommer det lite tips på vad du kan tänka på när du lägger upp en budget.

 

Bor du hemma?

Bor du hemma med dina föräldrar så har du ofta inga fasta utgifter såsom hyra vilket då innebär att du ofta har lite mer pengar att röra dig på. Bor du hemma har du alltså ofta chansen till att spara mer än vad du skulle kunna göra om du bodde ensam.

Tips till dig som bor hemma:

  • Till att börja med så lägg undan en summa pengar till ett sparkonto som du tänkt att spara.
  • Leta efter extrapriser men låt dig inte luras utav dem.
  • Tänk på att små summor snabbt kan övergå till större summor.
  • Ha frågan ”är det värt det?” i huvudet när du ska köpa något. Vi köper ofta onödiga saker som vi egentligen inte behöver.

 

Bor du ensam?

Bor du ensam så har du fasta uppgifter att betala. Du behöver betala maten, hyror och annat. Att betala dina räkningar och sådant är viktigt annars kommer bara summan du ska betala att stiga.

Tips till dig som bor ensam:

  • Gör upp en budget i början av månaden. Skriv upp alla fasta uppgifter som du vet om att du måste betala såsom t.ex. hyran, abonnemang och el.
  • Därefter kan du lägga undan en summa som du ska spara och sedan lägga upp hur mycket pengar du kan spendera på mat, kläder och nöjen osv.
  • Tips är att skriva upp en lista inför varje vecka och ”stor” handla en gång i veckan istället för att fara och handla flera gånger varje vecka.
  • Ha frågan ”Är det värt det? Behöver jag verkligen det här? i huvudet när du ska köpa något.
  • Småkostnader blir snabbt till större.