Obestånd är när man hamnar i den sits så att man inte kan betala tillbaka sina skulder i rätt tid och att tillståndet inte bara är tillfälligt. Obestånd, eller involvens som det även kan kallas, kan drabba både ett företag och privatperson. För att inte ett företag eller privatperson ska hamna i konkurs eller ackord behöver den kunna bevisa att det endast är tillfälligt.

Exempel på just vanliga ungdoms skulder är:

  • böter och skadestånd
  • mobil och internet
  • Tv – avgifter
  • CSN
  • bilägande

Vad händer om man hamnar i obestånd?

Sköter man inte sina betalningar kan det ske att man får en betalningsanmärkning som kommer påverka dig i 3 år. Det är kreditupplysningsförlagen som sätter en betalningsanmärkning och skulle detta drabba dig så blir det svårare för dig att bland annat teckna abonnemang, ta lån och hyra lägenheter.

Kronofogden kan också göra en utmätning om det skulle vara så att du inte kan betala dina skulder. Det finns en utmätning som innebär att de tar saker som kan ersätta dina skulder men det finns också löneutmätning som innebär att de tar en del utav din lön och du tvingas leva på existensminimum.

Hur ska man göra om man inte kan betala?

Först och främst bör du ta kontakt med din fordringsägare, det vill säga den du är skyldig pengar. Genom att kontakta den du är skyldig så kanske ni kan komma fram till en lösning. Skulle inte det fungera så kan man kontakta antingen kronofogden eller konsumentrådgivningen som då kan hjälpa dig att lägga upp en avbetalningsplan och även hjälp med budgeten framöver.