Hur hanterar du dina skulder?

Vi har några tips du kan tänka på.

Räkningar måste betalas i tid, om du behöver hjälp med din ekonomi är det viktigt att ta kontakt med en budget och skuldrådgivare i din kommun. Det är helt gratis att söka.

  • Har du en skuld som du inte kan betala rekommenderar vi att du kontaktar fordringsägaren, alltså den du är skyldig pengar. Det kan nämligen finnas en chans att ni kan förhandla med fordringsägaren och komma överens om en avbetalningsplan.  Har du någon som står i borg för dig, är det bra att du kontaktar han/hon och informerar om din situation.
  • Det är smart att göra en ekonomisk översikt, där du skriver ner dina inkomster och utgifter. Räkna sedan ut hur mycket pengar du har och hur mycket du ska betala för skulderna. Gör sedan upp en plan där du ser hur mycket du kommer kunna betala tillbaka.
  • Du kommer behöva prioritera dina skulder, vilka ska betalas in först. Har du flera skulder måste du prioritera dina räkningar, vilka ska betalas in först.  Men först och främst måste du betala din elavgift, hemförsäkringen och din månadskostnad för ditt boende. Annars riskerar du att få elen avstängd, du kan bli vräkt från din bostad och om du råkar ut för en olycka får du ingen hjälp. Eventuell avgift till barnomsorg och arbetslöshetskassan är viktig att du betalar.
  • Har du mycket skulder kan det vara bra att fundera över din livssituation, finns det något du kan ändra på? Kan du höja dina inkomster och sänka utgifterna? Finns det någon tillgång du kan sälja? Behöver du verkligen en bil? Eller kan du klara dig på kollektivtrafiken?
  • Har du några eventuella kreditkonton, så rekommenderar vi att du avslutar dem och klipper söner korten.